Hoe verwijder je biofilm uit een watersysteem?
Biofilm is een laag schadelijke micro-organismen dat overal in de natuur voorkomt. Het is een slijmerige laag dat zich vasthecht aan een oppervlak en vooral in vochtige omgevingen goed gedijt. Het trekt weer andere schadelijke bacteriën en schimmels aan, waardoor de laag steeds groter wordt. Biofilm is verantwoordelijk voor veel infectieziekten bij dier en mens. In stilstaand water en in watersystemen en kan zich makkelijk vormen. Hoe je biofilm kunt verwijderen lees je hier.
Gesloten drinkwatersystemen
Het voordeel van gesloten drinkwatersystemen is dat vuil minder makkelijk in het water terecht komt. Het nadeel is dat je het water niet meer ziet en niet kunt bepalen wat de kwaliteit ervan is. Drinkwater in een gesloten drinkwatersysteem raakt niet zo snel vervuild, maar toch kunnen bacteriën en schimmels, ook wel biofilm genoemd, zich vormen in langzaam stromend en warm water. Biofilm is verantwoordelijk voor infectieziekten en virussen bij mensen en dieren. Het voorkomen van biofilm in watersystemen is daarom belangrijk.
Wat zijn de gevolgen van biofilm?
Kalk en ijzer kunnen zorgen voor hard water. De harde structuur zorgt dat medicijnresten zich makkelijk kunnen hechten. Medicijnresten zijn een goede voedingsbron voor schimmels en bacteriën. Biofilm kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Het kan zorgen voor infectieziekten of ervoor zorgen dat de effectiviteit van medicijnen en vaccins minder wordt. De vorming van biofilm in watersystemen wil je dus zo veel mogelijk voorkomen.
Hoe voorkom je biofilm?
De beste manier om biofilm te voorkomen is door het regelmatig reinigen van je watersystemen. Dit kun je doen met een natuurlijk desinfectiesysteem zoals dat van Watter. Dit systeem produceert een desinfectiemiddel uit alleen stroom, zout en water. Het systeem maakt gevaarlijke schimmels en bacteriën onschadelijk en is daarna biologisch afbreekbaar. Het laat geen sporen achter in de natuur en is veilig voor mens en dier.