Menu

Laat je planten groeien dankzij de juiste kweeklampen

In de donkere winterperiode wanneer er maar weinig zon of daglicht te bespeuren valt, kan het moeilijk voor je planten zijn om te groeien. Gelukkig kunnen jouw mooie planten die koude en donkere winter doorkomen dankzij de juiste kweeklampen. Ze zijn de perfecte oplossing om jouw planten een grote boost te geven. 

Hoe kweeklampen gebruiken? 

Wanneer je nog nooit met een kweeklamp hebt gewerkt, kan het lastig zijn om te bepalen waar je deze juist moet zetten en hoe je ze moet gebruiken. Gelukkig zijn kweeklampen niet zo moeilijk te gebruiken. Je kan een kweeklamp eigenlijk eender waar opzetten, in dat donkere hoekje in huis of in je garage als dat beter uitkomt. Het is voornamelijk belangrijk dat je een goed ritme volgt en dat er genoeg afwisseling is tussen licht en donker. Je plant heeft de donkere momenten ook nodig om te groeien. Waar je de lampen zet maakt dus niet echt uit, belangrijker is wanneer je ze aanzet. 

Wanneer kweeklamp aanzetten? 

Heb je nog een jonge plant die je wil laten groeien, dan is een kweeklamp 16u per dag opzetten wel aangeraden. Heb je immers al een volwassen plant die je nog een extra boost wil geven, dan is 10 tot 12u licht wel voldoende. Het is echt niet de bedoeling om een jonge of volwassen plant 24u lang onder een kweeklamp te zetten. Dit zal de groei van je plant niet doen bevorderen, integendeel. Je kan een kweeklamp kopen die een timer heeft, zodat de lamp automatisch aan- en uitgeschakeld wordt. 

Verschillende soorten lampen

Er zijn verschillende soorten lampen te verkrijgen. Vooral de kleur speelt hier een rol in. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een rode, blauwe of witte LED kweeklamp. Belangrijk is om over de kleur van het licht na te denken alvorens je de lamp koopt. Het ideale licht om een plant goed te doen groeien, is wit. Deze kleur bevordert niet alleen het meest de groei van de plant, het is ook de minst opvallende kleur om in huis te hebben!