Zelf groente kweken met kweeklampen
Als boer gebruik je het akkerland voor het telen van verschillende soorten groenten, die verkocht worden aan externe afnemers. Naast de akkerbouw, kan het leuk zijn om een kleinschalige moestuin of kweekkast te gebruiken voor de eigen productie. In de moestuin heb je de mogelijkheid om eens wat andere groenten en fruitsoorten uit te proberen. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen! Kweeklampen kopen helpt je zaden relatief snel te laten ontkiemen en uit te laten groeien tot volwaardige plantjes, welke in de volle grond gepoot kunnen worden.
Voordelen van kweeklampen
Het gebruik van kweeklampen is ontzettend populair onder kleinschalige tuinders. Met de kweeklampen heb je minder water en voeding nodig, om de plantjes te kunnen laten groeien. Door voor LED kweekverlichting te kiezen, ga je daarnaast voor een hele duurzame oplossing. De lampen hebben maar weinig energie nodig om de groei van de plantjes voor je moestuin te stimuleren. Vergelijk het met de boeren die over grote kassen beschikken. Ook hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kweeklampen om de gewassen zo snel mogelijk op te kweken en gezond te houden. Je kunt de kweeklampen bij verschillende online aanbieders bestellen.
Verschillende soorten groenten in de moestuin
Je kunt de kleinschalige moestuin naast je akkerland van verschillende groenten voorzien. Teel er bijvoorbeeld spruiten, verschillende soorten sla en andijvie. Groente uit de moestuin is biologisch, omdat het vaak niet bespoten hoeft te worden. De paar slakken die op je groente in de moestuin afkomen kun je eenvoudig met de hand verwijderen. Daarbij zijn de groenten uit eigen tuin veel verser en vaak ook smaakvoller dan groente wat je in de winkel koopt. Je zou ook kunnen overwegen om de groente uit je tuin aan de weg te verkopen, in combinatie met de groente van het land.
Groente en fruit combineren
Naast de verschillende soorten groenten die je in de moestuin kunt telen, is het ook leuk om deze van een paar fruitstruiken te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een frambozen- of bramenstruik. Ze zijn ontzettend smaakvol! Onder de frambozen- en bramenstruiken kun je verschillende aardbeienplanten laten groeien. Het verschil zit bij deze plantjes onder meer in het moment waarop ze aardbeien geven. Sommige planten blijven de hele zomer aardbeien geven, anderen slechts eenmaal. Ook een bessenstruik met rode- of blauwe bessen doet het vaak goed. Zoek naar een geschikte plek voor een moestuin in je tuin bij de boerderij. Het liefst op het zuiden!